Šetalište Hrvatskog narodnog preporoda 13
Tel. 049 370 132
Fax. 049 301 794
RADNO VRIJEME:

PON - PET: 8-19 h
SUB: 8-13 h

Pretražite gkkr.hr

 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina
 • Gradska knjižnica Krapina

Linkovi

Digitalizirani Krapinski vjesnik

Novo u galeriji

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14 

Snjeguljica
Ocjena: / 1LošeOdlično 
  Snjeguljica / [prepričala] Stella Gurney: ilustrirao Zdenko Bašić & Manuel Šumberac

O Snjeguljici već manje više znamo sve. Znamo da je bila "lica bijelog kao snijeg, usana rumenih kao krv i kose crne kao ebanovina". Ilustracije su ono što ovu slikovnicu izdvaja od mnogih nastalih prema poznatoj priči braće Grimm.  Neki ilustrirani dijelovi su pomalo mračni kao i duša zločeste i tašte maćehe, neki su bajkoviti i raskošni kao Snjeguljičina osobnost, neki su blagi i nevini kao Snjeguljičino dobro srce, a neki ugodni i toplipoput radišnih patuljaka i njihove male zajednice. Umijeće ilustratora posebno se vidi u detaljima. Ukratko, svaka stranica na jedinstven način dočarava prizor i ugođaj iz teksta.

Djeci će posebno biti zanimljivo proučavati sve te detalje i otkrivati što se nalazi u dvorcu, u tajnoj sobi zločeste maćehe, u dalekoj šumi ili kućici u kojoj će Snjeguljica živjeti s patuljcima. Za dodatnu zabavu tu su razni interaktivni elementi u knjizi koje izdavač naziva zezalice i iskakalice, a među njima su knjga u knjizi, kartonsko kolo koje se može okretati, prozorčići i takozvana 3D slika na kraju, u prizoru vjenčanja Snjeguljice i princa.

Knjigu preporučujemo djeci od 3 godine na više.

 
Kako stvari rade: enciklopedija za nove generacije
Ocjena: / 0LošeOdlično 

  Kako stvari rade: enciklopedija za nove generacije / Joël i Clement Lebeaume

 

Knjiga KAKO STVARI RADE... predstavlja malu tehničku i tehnološku enciklopediju za djecu stariju od 9 godina.

Enciklopedija predstavlja izvanredan dokumentarac u kojemu je opisan rad preko 250 različitih objekata, aparata, instrumenata, tehnoloških procesa i strojeva koji nas okružuju kako bi se objasnila načela njihovog funkcioniranja. Svaki objekt predstavlja jedno tehničko ili tehnološko dostignuće koje djeca imaju prilike vidjeti u svakodnevnom okruženju.
Tehnološka dostignuća koja se tumače u knjizi svrstana su u četiri cjeline - U KUĆI, U GRADU, REKREACIJA I PRIJEVOZ.

Sigurno si se često pitao/la kako i na koji način funkcionira računalo i njegove tehničke komponente, mali kućanski aparati (mikrovalna pećnica, toster, perilica za suđe, fen, vodokotlić...), glazbala i uređaji za prijenos zvuka, medicinski uređaja, mobilni telefoni, pokretne stepenice, laseri, različita vozila (bicikl, kamion, avion, helikopter, brod, space shuttle).

Autori su se potrudili na jednostavan i zabavan način te pojmove predočiti i upoznati ih s njihovom primjenom u svakidašnjem životu.
.
 
Pjegava Iva
Ocjena: / 4LošeOdlično 
  Pjegava Iva / Jelena Pervan

"Pjegava Iva" je slikovnica - priča o ljupkoj djevojčici koju muči problem i pitanje s kojim se svatko od nas može poistovjetiti - kako promijeniti nešto što ne volimo na sebi i trebamo li to uopće željeti?

Iva je bila najpjegavija djevojčica na svijetu, ali, pogađate, ona jednostavno nije voljela svoje pjegice. Pokušala ih je obrisati gumicom, prodati na placu za 10 kuna, pričinjalo joj se da je cijeli svijet popjegavio i jednog dana bilo joj je stvarno dosta svega. Svojom jakom željom da pjegice nestanu i zapomaganjem, prizvala je mala čudnovata bića iz Zemlje smijeha - Hahavca, Hehevca i Hohovca koji su joj odlučili ispuniti želju. Međutim, zajedno s njezinom željom, ispunile su se i želje iz djetinjstva svih članova njezine obitelji. Mama koja je oduvijek željela biti visoka, postala je viša od žirafe. Tata koji je želio crnu kosu, dobio je veliku kovrčavu kuglu kose na glavi, a mačak Prugi postao je lav.

Iva se tako našla u velikoj nevolji. Kako će Iva riješiti svoj problem nećemo vam otkriti, ali ćemo samo napomenuti da će Iva putem shvatiti koliko je posebna takva kakva jest i da je važno ono što nosimo iznutra, a zbog čega nas naši bližnji vole, baš kao što mi volimo njih jer su upravo takvi kakvi jesu.


 
Svečana večera kod Sebastiana Bacha
Ocjena: / 0LošeOdlično 
   Svečana večara kod Sebastiana Bacha / Stanko Rozgaj

Trinaestogodišnji dječak Marijan, rodom iz Karlovca, glavni je lik više ili manje povezanog niza pripovijedaka u djelu Svečana večera kod Sebastiana Bacha.

Autor opisuje zgode i nezgode djevojčica i dječaka iste životne dobi, među kojima se, uz ostale pustolovine, rađaju uzajamne privlačnosti i prve ljubavi, koje nisu uvijek sretne. Marijan i nešto stariji Pero bave se glazbom, sviraju violine kod kuće i u školskom orkestru. Tako su nadobudni mali glazbenici puni anegdota o nekadašnjim glazbenim velikanima (Bach, Mozart, Boccherini, Vivaldi, Jarnović, Lisinski…).

Glavni lik snažno doživljava ove priče pa uz vlastite glazbene doživljaje sanjari o tim velikim glazbenicima, a u zamišljenim se zgodama čak i osobno susreće s nekima od njih. Junaci priča osjećaju veliku privrženost prema svom rodnom, gradskom ili seoskom, zavičaju. Postaju čuvari prirode i ogorčeni protivnici ubijanja životinja iz puke zabave, a kroz njihove pustolovine, zabave i mudrolije često prosijava humor. No ipak, njihove su misli najviše zaokupljene glazbom i dostignućima velikih glazbenika.

Posebno se ističe završna priča posvećena Vatroslavu Lisinskom, njegovu dramatičnom životu, njegovoj ustrajnosti u stvaranju i velikom domoljublju.

 
Mali krapinski pračovjek Babu
Ocjena: / 0LošeOdlično 

Mali krapinski pračovjek Babu / Snježana Babić Višnjić

Roman Snježane Babić Višnjić govori o neobičnom neandertalcu koji se od svojih vršnjaka razlikuje jer drukčije promatra svijet oko sebe. Njegovi snovi i vizije pomažu mu u bilježenju slika svakodnevice neandertalskog plemena koje živi u podnožju špilje nadomak plodne doline. Iako im bi špilja mogla bitgi utočištem i skloništem od hladnog vremena, pleme neandertalaca (krapinskih praljudi) ne koristi ju za život. Zemlja je u to doba previše podrhtavala, a praljudi su to tumačili kao gnjev bogova. Mali Babu, osim što pomoću boja koje sam radi, crta po zidovima špilje, u potrazi za svojim prijateljem Girom – pripitomljenim vučićem – otkriva i selo sasvim drukčijih ljudi, te ostvaruje jedno neobično i lijepo prijateljstvo...

 
Početak«1234»Kraj

Copyright © Gradska knjižnica Krapina